Müftülerden Diyanet’e Süleymancılar isyanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu 4. İlçe Müftüleri Kongresi’ni, “DİB’in Gelecek Perspektifi, Hizmetler, Hedefler, Stratejiler” gündemiyle Ankara Kızılcahamam’daki bir otelde yaptı.Burada gündeme alınan bir takım konular kamuoyu ile paylaşılmış olsa ise de gündem de ”Süleymancıların varlığı”söz konusunun ele alındığını basına çıkan haberlerden öğrenmiş olduk.

Seçimlere az bir zaman kala Süleymancılar cemaatinin ismi gündem de yerini korumaya devam etmekle birlikte bir takım doğru veya asılsız haberler ile karşı karşıya kalıyoruz.Son zamanlardaki haberlerin bazılarını dilekçe ile resmi makamlara soru şeklinde sorduğumuzu belirtmek isteriz.

Süleymancılar cemaatine son sürat baskı ve algı yapılması seçimlerle bağlantılı olarak düşünülse de Süleymancıların Diyanet İşleri Başkanlığı içerisindeki yapılanması da gündeme getirilmiştir. 

Süleymancıların hükümet ile farklı düşünmelerine binaen bu tür haberler yapılsada asıl tehlike Diyanet İşleri Başkanlığı’nın içerisindeki İsmailağa veya diğer tabirle Mahmut Efendi denen tarikat yapılanmasıdır. Bu konuda kimse ses çıkarmaz iken son zamanlarda Süleymancılar üzerinden büyük bir takım operasyonlar ve algıların olduğu ortadadır.

Yukarıdaki satırlar kendi düşüncelerimiz olmakla birlikte Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Sefa Uyar’ın medyada yayınladığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu 4. İlçe Müftüleri Kongresi’ndeki haberini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kongrede, Başkan Ali Erbaş’ın da çalışmaları takip ettiği ve bazı ilçe müftüleri ile görüştüğü belirtildi. Ayrıca müftülerin de görüşlerini aktarabileceği açık kürsüler düzenlendi. Bu açık kürsü ve çalıştaylarda müftülerin çeşitli eleştirilerde bulunduğu belirtildi.

“FETÖ’DEN DAHA TEHLİKELİ”

Bazı müftülerin “cemaat uyarısı yaptığı, siyaset eleştirisinde bulunduğu” öne sürüldü. İddiaya göre, Diyanet’in tarikatlara ilişkin raporunda “son derece içe kapalı yapısı bulunduğu” belirtilen Süleymancıların, “Kuran kurslarını yönettiği” belirtildi.

Süleymancılar, “en tehlikelilerden biri” olarak nitelendirilirken “yönetimin Süleymancıları koruduğu, Kuran kurslarını yönettiği, müftülere bu konuda sahip çıkılmadığı, gelecekte FETÖ’den daha tehlikeli sonuçların doğabileceği” eleştirisi yöneltildi.

“SİYASİ BASKILAR VAR”

Ayrıca müftüler, “siyasi baskıların olduğunu” söylerken “toplumun güvenmesi, siyasetle aramıza mesafe koymamıza bağlı” değerlendirilmesinde bulundu. Dikkat çeken bir diğer eleştirinin ise “atamalara” ilişkin olduğu belirtildi.

İddiaya göre, “müftü atamalarında adaletli davranılmadığı, referansı olanın isteğinin yapıldığı, referansı olmayanların atamalarında sorunlar yaşandığı” aktarıldı. Erbaş ile personel arasında tartışmaya neden olan “promosyon” konusu nedeniyle “personelin güveninin kaybolduğu”, “merkez ile taşra arasında iletişim sorunu yaşandığı, yöneticilere ulaşılamadığı” da eleştirilerin arasında yer aldığı kaydedildi.

Diyanet’in “gizli” koduyla hazırladığı belirtilen “Dini-Sosyal Teşekküller, Geleneksel Dini-Kültürel Oluşumlar ve Yeni Dini Yönelişler” başlıklı raporda, “Süleymancılar olarak anılan oluşumun son derece içe kapalı yapısı bulunduğu, bu nedenle görüşlerinin sağlıklı bir şekilde tespit edebilme imkânının bulunmadığı, faaliyetleri arasında Kuran kursları bulunduğu” belirtilmişti.

İddialar bu şekilde olmakla birlikte bu konuların bir kısmına dair internet sitemizde değerlendirmeleri yapmıştık. İddiaların bazıları kabul edilebilir olsa da Süleymancılar üzerinden algı yapılıp hedef saptırılmaktadır.

Bu konuda en aktif tarikat – cemaat İsmailağa diye nitelenirilen tehlikeli yapı olmakla birlikte sırf AKP iktidarı ile hareket edip kendilerini gizlediklerinden dolayı ses çıkarılmaması elzemdir.

Süleymanlı Haber olarak bu söylemimiz asılsız bir iddiadan ibaret değildir. Şuan isim belirtmemekle birlikte bir kaç Diyanet Personeli kardeşlerimizin mahkemeleri devam etmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda çok dikkatli olmasını ve oyunlara gelmemesini tavsiye etmekle birlikte ilgili devlet kurumuna yaptığımız çok sayıda çeşitli başvurularında tez zamanda açığa çıkartılmasını talep etmekteyiz. Süleymanlı Haber olarak çalışmaları son derece hassas bir şekilde takip etmekteyiz.

Müftülerden Diyanet’e Süleymancılar isyanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir