Fazilet Neşriyat’a ‘Sene Sonu ve Sene Başı Kılınan Namazlar’ Reddiyesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Allah’ın selamı , rahmeti bereketi cümlemizin üzerine olsun kıymetli okuyucularımız. Süleymanlı Haber olarak yeni bir reddiyemizi sizlere sunmaya ve din adı altında anlatılan , Kuran ve sünnet dışı uygulamaları tek tek delilleri ile anlatmaya devam ediyoruz. (2022 yılında olmuş olsa da 2023 yılına binaen takvimde değişiklik yapılmaması üzerine reddiyemiz güncelliğini korumaktadır.)

Bu reddiyemizde Fazilet Neşriyat’a ait olan ve ‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’ isimli kitapta bulunan ve Fazilet Takvimi’nin de ‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’ isimli kitaptan alıntılanarak yazmış oldukları 27 Temmuz 2022 tarihli takvim yaprağının arkasında bulunan ilk bölümdeki ‘ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET’ başlıklı yazısı ile 28 Temmuz 2022 tarihli takvim yaprağının arka sayfasındaki ‘MUHARREM AYI’ başlıklı yazının içindeki delilsiz bidat namazlara ve zikirleredir.

Daha önce Fazilet Neşriyat’ın ”Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER” isimli kitabının ve Fazilet Neşriyat’a ait olan ‘Fazilet Takvimi’nin ‘Zil-hicce’ ayı ile ilgili yazdıklarına Süleymanlı Haber olarak reddiyelerimizi de yazdığımızı belirtmek isteriz.

Süleymanlı Haber olarak Fazilet Neşriyat’a ‘Zil-hicce’ ayı ile ilgili yazmış oldukları delilsiz bid’at ve hurafe yazılarına karşı Süleymanlı Haber olarak yazdığımız reddiyelerimiz şunlardır:

1-Fazilet Neşriyat’ın ‘Kurban Kesemeyenler Ne Yapmalıdır?’ Yazısına Reddiye

2-Fazilet Takvimi’nin ‘Hacca Gidemeyen Müslüman Ne Yapmalı?’ Yazısına Reddiye

Yukarıdaki kırmızı renkle belirtilmiş olan başlıkların üzerine tıkladığınızda ilgili reddiyelerimizi delilleri ile birlikte okuyabilir , kitap formatında ücretsiz PDF’lerini indirebilir ve videolu olarak sitemizde ve Youtube kanalımızda ilgili reddiyelerimizi izleyebilirsiniz.

Yazılan bu yazılarımız reddiye amaçlı olarak yazılmakla birlikte , karalama , kötüleme ve benzeri suç teşkil edecek biçimde yayınlanması söz konusu değildir. Fazilet Takvimi’ni kendimizde kullanmaktayız. Bunu her yazımızda belirtelim ki , yazdığımız diğer yazılar da dahil , Süleymanlı Haber’e çirkin ifadeler ve iftiralar atılmasını engelleyelim.

Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitabında bulunan ve Fazilet Takvimi’nin de bu ilgili yerlerden alıntı yaparak yayınlamış oldukları 27 ve 28 Temmuz 2022 yılına ait ilgili kitaptaki yazılana ve ilgili kitap (‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’) ‘tan alıntı yapılarak Fazilet Takvimi’nde de yayınlanan takvim yapraklarının arka yüzündeki konular tarih bakımından 27-28 şeklinde olduğu için konu başlığımızı ‘Sene Sonu Kılınan ve Sene Başı Kılınan Namazlar” şeklinde oluşturmayı uygun gördük.

Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’ isimli Fazilet Neşriyat’taki kitapta sıralamada doğal olarak ‘Muharrem ayı’ Hicri senenin ilk ay olduğu için Sene Başı ve Hicri Son ay ‘Zilhicce’ayı olduğu için sene sonu namazı şeklinde olması normaldir. Bizler en son güncel mevzuları ele almakla birlikte bir çok kesimde ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’isimli kitap ellerinde olmadığı ve Fazilet Takvimi’nin daha yaygın kullanımda olmasına ve tüm bu benzeri sebeplere binaen bu şekilde reddiyemiz başlık atmayı uygun gördük. Dilerseniz Reddiyemize başlayalım.

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET

Zilhicce’nin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.

Akşam namazı ile yatsı namazı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i ilâhiyene ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.”

Her rekâtte; 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rekâtte bir selam verilir.

Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve dua edilir.

Zilhicce’nin son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak, faziletli bir ibadettir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)  (27 Temmuz 2022 Fazilet Takvimi / İlk Kısım )

Yukarıdaki ibarelerin hepsi Fazilet Takvimi’nden alıntıdır. Dileyen ilgili gün ve tarihe bakarak takvimlerini kontrol edebilir ve bizler de ilgili alıntı yapmış olduğumuz takvim yaprağının ekran görüntüsünü yazımıza dahil edip siz okuyucularımızın takdirlerine sunarız.

sene sonu namaz

Süleymanlı Haber , yalan atıyor , iftira ediyor ve sağa sola karalama çalışması yapıyor gibi hoş olmayan ithamlarda bulunan kişiler olduğu için reddiyelerimize her seferinde ilgili konuların ekran görüntülerini de dahil ediyoruz. Fazilet Takvimi Ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir. (Mobil Telefon -Takvim Yaprakları ve Aşağıda ilgili kitabın bölümündeki yazı)

sene sonu namaz uydurmasi

Sene sonu namazı diye biçimlendirdikleri ”Fazilet Neşriyat’ın ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitabından alıntı yaparak , Fazilet Takvimi’nin de ”ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET” başlıklı yazısına” ilişkin reddiyemize devam ediyoruz.

Fazilet Neşriyat’ın ‘Zilhicce’nin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.’ diye ifade ettiği satırları analiz edelim.

Öncelikli olarak Tesbih Namazı Hadisi şeriflerde de belirtilmiş bir namazdır. Bu konuda kimse itiraz etmez ama tesbih namazının kılınması ile ilgili bize gelen nakil Tesbih Namazının bir gün belirtilerek yapılması yönünde olmadığı gibi islam alimleri bu rivayetin meşhurluğu yanında ilgili gelen nakilleri de Hadis “sahihtir” diyenler, “zayıftır” diyenler ve “uydurmadır” diyenler. Bunlardan, hadis zayıftır diyenler çoğunluğu oluşturmaktadır ve onların delilleri diğerlerine göre daha kuvvetlidir.

Yine bu yazının içinde şunu belirtmek isteriz konu asıl olarak ‘tesbih namazı’ olmamakla birlikte;Abdullah b. Mübârek, tesbih namazı gece kılındığında iki rek‘atta bir selâm vermenin daha makbul sayıldığını, gündüz kılındığında ise iki veya dört rek‘atta bir selâm verilebileceğini; sehiv secdesini icap ettiren bir durum ortaya çıktığında diğer namazlardaki gibi sehiv secdesi yapılacağını, ayrıca tesbih okunmayacağını söylemiştir.

Nâfile namaz olduğu için tesbih namazının teravih, husûf, küsûf, istiskā dışındaki diğer nâfile namazlarda yapıldığı gibi tek başına kılınması gerekir. Bununla birlikte bazı fakihler alışkanlık haline getirilmemek kaydıyla, bazıları iki veya üç kişi halinde, bazıları ise ilân yapılmadan cemaat halinde kılınabileceğini belirtmiştir. (Diyanet Ansiklopedisi ‘Tesbih Namazı’)

Süleymanlı yurt ve kurslarımızda genelde ve hatta çoğunlukla bu namaz toplu olarak kıldırılmaktadır. Şahsi görüşümüz bu namazın nafile namazlar tek başına kılınır (Teravih Namazı istisna) ibaresine binaen tek başımıza kılınmasını, namazdaki zikirlerin ise sayı yönünden tekrarlanması babında değil anlamının idrak edilmesi bağlamında uygulanması daha uygundur. Tesbih Namazını kılarak falanca kelimeyi misal namazda tekrar edilen :

سُبْحاَنَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَ لَاإِلَهَ اِلاَّاللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللّٰهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ

‘Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym’ cümlesini 10 keremi dedim 15 keremi acaba sayı tuttumu tarzındaki sayısal bir çok şeyin sonradan uydurulduğu kaanatini taşımakla birlikte , insanlar burada hep sayılara takılmışlardır.

Biz soralım hiç yukarıdaki lafzın manasını bir kez olsun düşündünüz mü ?

Senelerdir bizlerde tesbih namazını fırsat buldukça kıldık veya kıldırdık peki anlamı düşünüldü mü bu soruyu kendinize sorun biz ilk etapta kan ter içinde kıldığımız bu namazda hiçbir zaman bu lafzın manasını düşünmedik çünkü acaba 9 mu dedik yoksa 10 kere tekrarladık mı 15 oldu mu diye mecburen sayıyı böyle düşündük.

Kişisel olarak görüşümüz bu kelime bir kez dense bile yetebilir. İslam alimleri arasında bu konular hep tartışılmıştır. Tartışmalı konularda yorum yapmamakla birlikte kişisel görüşümüz bizi bağlamaktadır ve insanlara emir niteliğinde değildir.

Bu konuya ilişkin internet üzerinden yaptığımız araştırmalar tartışmalı olsa da Ahmed b. Hanbel tesbih namazı ve rivayetleri hakkında ‘Bunlar hoşuma gitmiyor’ demiştir. Sebebini soranlara ‘Çünkü bu konuda sahih hiçbir şey yoktur.’ demiş ve bu konudaki hadisleri reddetmiştir. (Bkz: İbn Kudâme, Muvaffakuddîn Ebî Muhammed Abdillâh b. Ahmed, İbn Kudâme el-Makdîsî, Şemsuddin Ebi’l-Ferec Abdirrahman b. Ebî Ömer Muhammed b. Ahmed: el-Muğnî ve’ş-Şerhu’l-Kebîr alâ Metni’l-Mukni’, Dâru’l-Fikr, Beyrut, 1984, cilt: 1, sayfa: 778) belirtmesi bizim değerlendirmemiz açısından önemlidir.

Yine hadis alimlerinden el-Aclûnî, el-Ukaylî ve Mâlikî âlimlerden Ebû Bekir İbnu’l-Arabî tesbih namazı konusunda herhangi bir sağlam hadis bulunmadığını söylemektedirler. (İsmail b. Muhammed el-Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 3. bs., Beyrut, 1988, c. 2 s. 421, Hâtime bölümü, bâbu salâti’t-tesbîh; Molla Munâvî, Feyzu’l-Kadîr Şerhu Camii’s-Sağîr, cilt: 6, s: 263, 8952. hadis.)

‘Zayıf da olsa bu rivayetlerle amel edilemez mi?’ sorusuna da Subhi es-Salih’in şu sözleriyle cevap verilebilir:

‘Şu noktada hiç şüphe yoktur ki, -din nazarında- zayıf rivayetler ne şer’î bir hüküm ne de ahlâkî bir fazilet için kaynak olur; zira zan, gerçekten hiçbir şey ifade etmez. Fezâil (amellerin faziletleri) de ahkâm gibi dinin esas prensiplerindendir. Binaenaleyh bu prensipleri çürük bir temel üzerine, paramparça olacağı bir uçurum kenarına bina etmek doğru olamaz. (…) Gerek şer’î ahkâm ve gerekse fezâil babında, elimizde, başkasına lüzum bırakmayacak kadar çok sahîh ve hasen hadis vardır. Biz -bu şart­ların çokluğuna rağmen- zayıf hadislerin sabit olduğuna bir türlü inanamıyoruz. Böyle olsaydı ona hiç zayıf der miydik? Hâsılı, zayıf hadisler hakkında şüphe etmekten kendimizi alamıyoruz. Zaten dinde, yakînî olmayan şeylerin hiçbir değeri yoktur.’ (Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadis Istılahları, Terc: M. Yaşar Kandemir, 4. Baskı, Ankara, 1986, s. 178-179.)

Evet Süleymanlı Haber okuyucuları bilgileri vermeden önce artık ‘Tesbih Namazı’ kılıyorsak Arapça olarak ve müezzinlik yapanlarında tekrarladığı yukarda Arapça metnini verdiğimiz lafzın manasını mutlaka vermek isteriz.

Moda mod çevirisinde ‘Allah bütün noksan sıfatlardan uzaktır. Allah’a hamdolsun. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Yüce ve ulu Allah’tan başka hiçbir güç ve kuvvet yoktur.’ denmektedir. Geniş izahları için lütfen araştırma ve kelime çalışması yapınız.

Fazilet Neşriyat’ın ”Zilhicce’nin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.” Tesbih namazı konusuna yukarıda değinildikten sonra sıra geldi aslı astarı olmayan sonradan türetilen ‘Hatm-i Enbiyâ’ yapılması konusuna. İslam dininde böyle bir ibadet biçimi kesinlikle yoktur.

Fazilet Neşriyatın ”Zilhicce’nin son gecesi mümkünse” ibarelerine binaen biz bu kadar bilgi verelim ve burada tavsiye hani yaparsan güzel olur bu geceyi de değerlendir tarzında ele aldığımızı ve üstü kapalı olarak senenin sonu yeni yılın başına giriyorsun müslüman muhasebeni yap hayatını gözden geçir şeklinde ele almakta olduğumuzda  insanlar kendilerini hesaba çekebilir ve tövbe edebilir ama şunu belirtelim ki ”Hatm-i Enbiyâ” diye bir ibadet biçimi yoktur. Sitemizde bu konu ile ilgili yazı ve makaleleri araştırabilirsiniz.

Esas ana reddiyemizi oluşturan ilk kısım aşağıda belirtilen uydurma ve delilsiz nafile olmayan bidat namazadır. Fazilet Neşriyat:

”Akşam namazı ile yatsı namazı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i ilâhiyene ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.”

Her rekâtte; 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rekâtte bir selam verilir.” şeklinde yazmıştır.

Bu tarif edilen namazı Allah Resül’ü (a.s) kıldığına dair bir delil ortada yok yine ondan sonra sahabilerinden bir delil ortada yok ulemamız böyle bir namazı kılmamış ve tavsiye etmemiş peki Fazilet Neşriyat hangi delile dayanarak bu şekilde insanlara bidat namazları islam dinindenmiş gibi gösterip telkin ediyor ?

Böyle bir namaz olmadığına tüm Ehli Sünnet alimlerimizin arasında ittifak olmasına binaen , olmayan bir namaz türünü yine Fazilet Neşriyat nereden nasıl hangi delille çıkarmıştır bilmek isteriz. Ve devamında ”Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve dua edilir.” belli şekilde sayılar veriyor, bunlarda asılsızdır.

Daha önceki reddiyelerimizde ilgili konular hep anlatıldığı için tekrar anlatım yapılmayacaktır. Dileyen sitemizden Süleymanlı Haber Reddiyeler başlıklı menüye tıklayıp reddiyelerimizi okuyarak bilgi sahibi olabilirler.

Reddiyemizin ilk kısmının devamında ilgili yayın evinin ”Zilhicce’nin son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak, faziletli bir ibadettir.” diye buyurmuş burada bir eleştiri yapmadığımızı , orucu tutun veya tutulur demiyor mümkünse tutsanız güzel olur tarzında cümle kurduğu için herhangi bir bağlayıcılığı olmamasına binaen eleştirimiz yoktur.

Diğer cümlelerde yapılır ,edilir, kılınır , tarzında geniş zaman ve şart şeklinde bağlayıcı olduğu ve kesinlikle uygulaması olmayan bu namaz türlerinin delili sahih hadislerle desteklenmediğinden dolayı bidat dediğimizi ve aslı olmayan şeyin sonradan dine eklenerek yaptırılması kabul edilemez.

Bu  reddiyemizde ilk kez farklı bir metod uygulamaya ve bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan tutunda diğer hocaların görüşlerini vermek isteriz. Aşağıdaki kısa video şeklinde hazırladığımız bazı hocaların  bu konudaki söylemlerini izleyebilirsiniz.

İlgili Video Hazırlanıyor.(Video Linki)

Reddiyemizin ikinci bölümünde ise Fazilet Neşriyat’ın ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’isimli kitabında ”Muharrem Ayı’diye açılan bölüme ve bu bölümün 28 Temmuz 2022 tarihli Fazilet Neşriyat’a ait Fazilet Takvimi’nin kitaptan alıntı yaparak ”Muharrem Ayı’ isimli yazısının içerisindeki bidat namaz türleri ve zikirlerinedir.

‘Zilhicce ve Muharrem’ ayları birbiri ile hem bağlantılı hem de konu bakımından arka arkaya gelmesi sebebi ile iki ayrı reddiye yazmaktansa tek başlık içerisinde konuların daha iyi anlaşılmasına binaen reddiyemiz toplu yazılmıştır.

‘Muharrem’ ayına dair yine ‘Aşure Günü’ ile ilgili web sitemizin kurulmasına sebebiyet veren hurafi (asılsız) rivayetleri seneler öncesi Fazilet Neşriyat’a bildirmiştik ve bizi insan yerine dahi koymayıp cevap vermemişlerdi , Süleymanlı Haber sitemizi kurma kararını almıştık. İlgili konudaki reddiyemizde sitemizde yayılanınca burada tekrar konu başlığı ve konu ile alakalı olduğundan yazının en altına reddiye linki eklenecektir.

Standart formatta yazdığımız reddiyemizin ikinci kısmına başlıyoruz. Fazilet Neşriyat’ın ilgili kitabından alıntıladığı ve takviminde yayınladığı yazı metni aşağıdaki gibidir:

‘MUHARREM AYI

Muharrem ayı, Hicrî senenin birinci ayıdır.

Bu ayın ilk gecesi, akşam namazı ile yatsı namazı arasında Allâhü Teâlâ’nın rızası için iki rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman, aff-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için, Allâhü Ekber.”

Her rekâtte 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra:

11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît, ve hüve Hayyün lâ yemût, biyedihi’l-hayr, ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

11 istiğfâr-ı şerîf, 11 salevât-ı şerîfe okunup dua yapılır.

Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharrem ayının birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir Tesbih Namazı kılınır:

“Yâ Rabbi, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhiyene, rızâ-yı ilâhîne ve hidâyet-i ilâhiyene mazhar eyle, yeni açılan amel defterimi rızâ-yı ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle, beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhafaza buyur.”

Tesbih Namazında (15 tesbihden sonra) şunlar okunur:

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî,

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âmene’r-Rasûlü… (Sûre-i Âl-i İmrân’ın ilk 2 âyeti de ilave edilerek)

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî…

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

İSİMLERİMİZ: Erkek: Muharrem, Kız: Mürüvvet 28 Temmuz 2022 Fazilet Takvimi’ şeklindedir.

İlgili takvimdeki yazının mobil, cep takvimi evlerde asılı el takvimi ve kitabın ilgili yerlerinin ekran görüntülerini de her reddiyemizde belirttiğimiz gibi aşağıdaki şekildedir. Bu şekilde neden yaptığımızı tüm reddiyelerimizde yazdığımız gibi bu yazımızın ilk kısmındaki reddiyemizde de belirtilmiştir.

muharremayi

Her reddiyemizde ilgili iddiaları dile getiren Fazilet Neşriyat’a ait yazılanların ekran görüntülerinin resimlerini olduğu gibi  eklemekteyiz. Bunun nedenini diğer reddiyerlerimizde her ne kadar belirtmiş bulunduk ise de tekrardan burada reddiyelerimize ‘yalan , iftira , Süleymanlı Haber kendi kafasından uyduruyor’ vb söylemlerde’ bulunan kişilerin olmasından dolayı ekran görüntüleri ve iddialar paylaşılmaktadır.muharrem ayi yalani fazilet nesriyat

Yukarıdaki ekran görüntüsü de dahil tüm materyaller internetten alınmış olup kendi tarafımızdan paylaşılmamıştır. Süleymanlı Haber Telif hakları yönetmeliğine uymakla birlikte sitemizde yayınlanan resimlerde, karalama, hakaret, iftira ,çıkar amaçlı kullanım veya usulsüz kullanım söz konusu değildir.

Paylaşımlarımız fikir ve düşünce özgürlüğü kapsamında olmakla birlikte Fazilet Neşriyatın yazmış olduğu asılsız ve İslam dinine uygun olmayan davranışların din adı altında sunulmasına binaen Süleymanlı Haber reddiye amaçlı resimlerde düzenleme yapmıştır. Yasal bilgilendirmeleri de yazılarımızda hatırlatmakla birlikte reddiyemize kaldığımız yerden devam edelim.

Fazilet Neşriyat’ın ”Bu ayın ilk gecesi, akşam namazı ile yatsı namazı arasında Allâhü Teâlâ’nın rızası için iki rekât namaz kılınır.” diye belirlediği namaz türüne dahil Allah Resülü (a.s) efendimizden sahih bir hadis kaynağı bulunmamaktadır.

Hadis kaynağı olmayan ve dine sonradan eklenmiş bu namaz türü nafile namaz kapsamında değerlendirilemeyeceği gibi ‘Her rekâtte 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur.’ tarzında ibarelerinde asılsız olduğunu sizlere bildirelim.

11 istiğfâr-ı şerîf, 11 salevât-ı şerîfe okunup dua yapılır. şeklinde sayılar üzerinde vermiş oldukları asılsız bidat türüne dair peygamberimiz ve sahabesinden bizler sahih bir rivayet bulamadığımız gibi bu şekildeki söylemlerin hatalı olduğunu anlayacağınız dilde dua edip tövbe etmenizi tavsiye ederiz.

Konuya ilişkin tesbih namazına ait değerlendirmeleri yukarıda (ilk reddiyemizde) yaptığımızdan dolayı tekrar aynı izahları yapmaktan ziyade Muharrem ayına özel Tesbih Namazdiye bir ibadet yoktur.

Her aya özel tahsis edilmiş tesbih namazı olmadığı gibi yine verilen  namazı türüne dair Allah Resül’ü (a.s) sahih bir bir hadis veya rivayet aktarılmamıştır.

Fazilet Neşriyat’a ait olan Fazilet Takvimde 28 Temmuz 2022 tarihinde belirtilmemiş olsa da 29 Temmuz ve 30 Temmuz 2022 tarihlerinde belirtilen namazlarla ve oruçlarla ilgili vermiş olduğu bilgiler bidattir. İlgili yazılarla ilgili reddiyemiz ayrı bir başlık içerisinde ele alınacak olup dilerseniz konuyu araştırdığımızda Diyanet İşleri Başkanlığımızın çok uygun ve yerinde bir çalışmasını sizlerle paylaşmak istemekteyiz .

 Muharrem ayına özgü bir namaz ve oruç var mıdır  

Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet mevcut değildir.

Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur’an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6)

Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.” (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65)

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.

Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570).

Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.

Yukarıdaki yanıt bizce de geçerli ve mutaberdir ilgili ekran görüntüsü de aşağıdaki gibidir.

Muharrem ayi diyanet

Kıymetli Süleymanlı Haber okuyucuları her yazımızda Fazilet Neşriyat’ın yayınlamış olduğu ibadet türlerini, Allah Resülü (a.s) efendimizin yaptığına dair en küçük bir rivayet dahi olmadığını ve yine onun izinden giden sahabi ve ehli beytinden  ve onlardan sonra gelen tabiun ve etbau tabiun da dahil olmak üzere bu tür ibadetler yapmadıklarını belirtmiş bulunmakla birlikte, Fazilet Neşriyat’ın yazmış oldukları ibadet türlerinin bir coğunun da asılsız olduğu alimler tarafından belirtilmiştir.

‘Muharrem Ayı’ ile ilgili diğer reddiyelerimiz de sitemizde mevcut olmakla birlikte yazılan reddiyelerimize aşağıdaki başlıkların üzerine tıklayarak giriş yapıp okuyabilirsiniz.

İlgili Görsel Video Kesit çalışmamız ile Diğer Reddiyelerin Link Ekleme İşlemleri Devam Etmektedir.

Fazilet Neşriyat’a ‘Sene Sonu ve Sene Başı Kılınan Namazlar’ Reddiyesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir