Süleyman Hilmi Tunahan’ın Eserleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süleyman Hilmi Tunahan (K.S), fazlaca eser telif etmemiştir. Kendilerine niçin kitap yazmadığı sorulduğunda bunu şöyle izah etmiştir:

“Selefin mum ışında yazdığı paha biçilmez hazine misali eserlerin toprağa gömülerek çürüdüğünü, bakkallara satıldığını, çöplüklere atıldığını ve bir kısmının da kütüphane raflarında tozlanıp çürümeye terk edilmiş olduğunu gördüm.

Medreseleri kapanmış, yazısı değiştirilmiş, din ilimleri yok olmaya yüz tutmuş olan bir zamanda kitap yazmaktansa yazılan ilmî eserleri anlayarak anlatacak ve ilmi satırdan sadra indirip yaşatacak talebe, yani canlı kitap yetiştirmeyi daha lüzumlu buldum.”

Bununla birlikte Süleyman Efendi Hazretleri’nin yazdığı eserleri şunlardır:

  • Kur’ân Harf ve Harekeleri, Kur’ân-ı Kerîm’i En Kısa Zamanda Okumayı Öğreten Yepyeni Bir Tertip ve Usûl: 1958’de bastırdığı bu eser Kur’ân-ı Kerîm okumasını öğreten bir elifbâdır.

Bu eserden bugüne kadar milyonlarca insan Kur’ân-ı Kerîm okumayı öğrenmiş ve halen de öğrenmeye devam etmektedir.

  • Risâle-i Kibrît-i Ahmer ve Risâle-i İksîr-i Ulûm ve Ma’rifet
  • Mektuplar ve Bazı Mesâil-i Mühimme

Yukarıda belirtilen son iki esere dair yapılan tez çalışmaları elimizde mevcut olmakla birlikte bu tez ve yazıları zaman içerisinde Süleymanlı Haber sitesinde sizlerle paylaşıp bilgi aktarımını yapacağız. Yararlanılan kaynakları da sayfamızda paylaşılacaktır.

Bu son iki eser tasavvufa dâir olup Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî’nin hulâsa ve zübdesi mâhiyetinde olarak mütâlaa edilebilir.

  • Amme Cüzü’nü tefsir ederlerken talebeleri tarafından tutulan notlar.
  • Fâtiha, Mülk, Nûr, Ahzâb, Kıyâme ve bazı sûreleri tefsir ederlerken talebeleri tarafından tutulan notlar.

En başta belirttiğimiz gibi ve eserlerinin yanı sıra Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) ‘ nin bize bıraktığı en büyük miras onun canlı kitap yetiştirip , dini vazifeleri yürütmek adına canı gönülden çalışan ve uğraş veren talebeleri ve sevenleridir.

Resulullah ‘ın (sav)  efendimizin öğrettiği ve ilim konusunda uyarılarda bulunduğu gibi son derece imanlı ihlaslı nesil için gayret gösterme hedefinde olan talebeleri ve sevenleri…

Mevcut olan eserlerle ilgili elifbâ dışındakiler talebeleri tarafından tutulan notlar şeklindedir. Mevcut eserlerde bir takım hatalar ,ilave  ve çıkarmalar olabilir.

Bu yüzden tam olarak moda mod basım yoktur. Aynı şekilde mevcut eserlerin içerisinde Kur’an ve Sünnete ters notlar görebilirsiniz.

Bazı kitaplar da talebeleri tarafından alınan notlarda uydurma rivayetler oldukça fazladır. O yüzden bu konuda temkinli yaklaşıp Elif Ba eserini söyleyip insanlara önermeniz tavsiyemizdir. Elinde mevcut eserlerin orjinal nüshaları var ise bizlere göndermeleri önemle rica olunur.#süleymanhilmitunahan

Süleyman Hilmi Tunahan’ın Eserleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Çok güzel Allah razı olsun

    Cevapla
  2. 6 Ağustos 2022, 23:26

    Mektuplar Risalesi ve Kibriti Ahmet risaleleri Hazreti Üstadımıza ait değildir. Mektuplar Risalesi Muhammed İhsan Oguza aittir. Muhammed iHsan Oğuz da ilginc bir insandir , Seyyid Ahmed El -kûrî ( kürdî veya çapakçuri) isimli şeyhine ait kendinden başka hiçbir yerde bilgi yoktur. Bu mektuplar Risalesi cemaate 1990larda girmiştir. Eskilerden kimsenin bu mektuplardan haberi yok. Bu mektuplari Merhum Kemal Kaçar , İsa Sarı ya incelemesi için veriyor, içinde ehli sünnete aykırı bir şey var mı baksın diye. Ondan sonra da bunu cemaate yayıyor. Bu kitabın kime ait olduğunu kendine soranlara kızıyor sonra kendi de vefat ediyor, bu kitaplarin kaynağı bir sır olarak kalıyor. Mektuplar Risalesi ve Kibriti Ahmerin bire bir aynısını Oğuz Yayınlarında bulabilirsiniz https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarr/issue/43796/522264

    Cevapla
    • 7 Ağustos 2022, 02:15

      Ahmet bey ilgilendiğiniz yazıdaki linki bu başlıktaki yazımızı araştırırken karşılaştık ve sizin verdiğiniz bilgiler doğruluğunu göstermekle birlikte Oğuz yayınlarının bu konuda Fazilet Neşriyatla nüsha karşılaştırması yapmak istediklerini ve bilgi alışverişinde bulunalım tarzında teklif götürmeleri söz konusu olduğunu Fazilet Neşriyat’ın ise cevap vermediği kısacası umursamadığı ortadadır.Güzel bir yorum olmuş Rabbim razı olsun anladığım kadarı ile okuyup araştıran birisiniz sizlere selam olsun dua ile.