Süleymancılara Kurban Uyarısı !

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıymetli okuyucularımız Allah’ın selamı bereketi affı mağfireti cümlemizin üzerine olsun. Kurban Bayramına sayılı günler kala , gerek sosyal medyada , gerekse vatandaşlarımız , Süleymanlı cemaatine mensup kişilerin Kurban faliyetlerine ilişkin söylem ve eylemlerinden son derece rahatsızdırlar.

Süleymanlı Haber olarak son zamanlarda bizlerde bu tutumlardan rahatsız olmaya başladık ve bir sene boyunca bu olaylara temkinli yaklaşsak ise de Süleymanlı Cemaatinin içinde yaşanan olaylara şahit olanlar bizzat bize belge ve sözlü olarak bizlere uyarılarda ve bilgilendirmelerde bulunmuşlardır.

Bizler tüm bu olaylara binaen bu zamana kadar sağ duyulu olmaya gayret etsek ise de malesef ki Kurban Bayramı öncesi Cemaat ve Tarikatlar Kurban toplama işini rant işine çevirdiğine şahit olmaya başladık öyledir ki her bayram öncesi ve sonrası Süleymanlıların Kurban toplama , Kurban paralarını ne yaptıklarının nerede harcandıkları , Kurban vekaleti verilmesine rağmen kurbanlarının kesilmediği ayrıca kesilen etlerin belli kurum ve kuruluşlara satılıp parasının alındığı ve bir şekilde harcandığı haberleri gündeme gelmektedir.

Bu gelen gündem maddeleri bazı mıntıkalarda olmuştur. Bizzat şahit olunan olaylardan bir tanesi Kurban etlerinin belli bir yere satılıp parasının yurt ve kurslar için harcandığı görülmüştür. Bu konulara binaen medyada ismi bilinen ve Süleymancılarla kavgalı olan kişinin de belgeleri bize gelmiştir.

Tüm bunlara binaen Süleymanlı Cemaatine mensup olan süleymanlılar veya halk arasında (süleymancılar) diye tabir edilen bu grubun insanlara artık daha hassas davranmaları gerektiğini buradan belirtmek isteriz.

Bölge ve mıntıkalarda kurban toplama yarışları başlamış gibi bölge sorumlusu baş hocalar son zamanlarda sohbetlere gittiğimiz yerlerde gelen talimatlar üzerine geçen sene burası birinci oldu bu sene Türkiye’mizde falanca bölge birinci olmalı herkese eş dost kurban konusunda bizi tercih etmeli hatta bir değil iki tane kurban kesilmeli cemaattekilerin yakasına yapışın söylemleri aldı başını gidiyor.Whatsap gruplarında da bu faliyetler sürdürülüyor.

Kurban toplama konusunda o kadar büyük paralar dönüyor ki toplanan paralar büyük derecede olduğu için bu kadar üzerinde durulan bu konuda ,  ortalığı yıkanlar ümmetin dini kurallarında veya gündem de sosyal konular olduklarında çıt çıkarmamaktalar. Söz konusu Kurban olunca ki zaten millet kurbanını kesiyor , ortalığı velveye verip çalışmalar ikiye üçe cıkıyor.

Son dönemlerde bu Kurban toplama meselesi yarış haline gelmiş ve bu konuda söylemler insanlara tarafından hatalı anlamlara gelmekte ve Süleymancılar dilenci , süleymanlılar dileniyor ve artık bıktık derecesine getirmiştir , halkımızı. Hatta tüm bu yaşananlara binaen önceki senelerde devlet kurumlarına yapılan şikayetlerden dolayı da bazı bölgelerde Süleymancıların veya Süleymanlıların Kurban Toplaması veya kesilmesi engellenmiş ve devlet tarafından yasaklanmıştır. İlgili yasaklar şuan ne durumda tam olarak bilmediğimiz için bu konuya da çok fazla giriş yapmayacağız.

Kurban konusunda da millete telkin veren Süleymanlı hocaların ki sohbet metinleri bizim elimizde de var. Bu sohbet metininde kurbanlarınızı heba etmeyin , kurbanlarınızı başka yerde keserseniz helak olur , kurbanlarınızı süleymanlı yurt ve kurslara bağışlayın ki kabul olsun tarzında yaklaşımlar bizzat söylenmektedir. Artık bu söylemler derhal terk edilmelidir.

Kıymetli Süleymanlı kardeşlerimiz bundan 20-30 sene önce böyle söylemler yoktu. İnsanlar Süleymanlı yurt ve kurslarını , köylerde , mahallelerde ve mıntıkalarda kurbanını hediye eder getirir ve kesim işlemi çok güzel bir şekilde yapılırdı.

Bugün zaten yine bu işi en güzel kim yapıyor deseler Süleymanlı Haber olarak Süleyman Efendi kurs ve yurtları deriz. Ama söylemler o kadar kötü ve mesnetsiz din dışı söylemler ki bundan dolayı artık bizler bile kurbanlarımızı başka yerde kestirmek mecburiyetinde kalma noktasına gelmiş bulunmaktayız.

Ziya Sunguroğlu bey abimizin Kurban’da Süleyman Hilmi Tunahan üstadımızdan rivayet edildiği de varsayılan notlar kendi elimizde olmakla beraber bu notlar içerisinde 7 başlık maddesi belirtilmiş ve bu başlık maddelerinde herkeste aynımı bilemeyiz ama bu maddeler içerisindeki başlıkları daha sonrada incelemekle beraber kısa bir bilgilendirme yapıp kamoyuna da duyurumuzu yapalım.

Kurbanın Maddi ve Manevi Faydaları diye yurtlarda her Kurban Bayramı Öncesi tekrar tekrar anlatılan maddelerden bazıları kesinlikle avama söylenmemeli ve bu maddeler tahlil edilmelidir.  Süleyman Hilmi Tunahan adına rivayet edilen maddelerin sorunlu olanlarını burada tahlil etmeden bildirmek istiyoruz.

3-Kurban çok kesilen bir memlekette harb olmaz. / Bu sözü Süleyman Hilmi Tunahan üstadımıza atıf edilir, bizler Süleymanlı Haber olarak bu söze katılmamaktayız. Her ne kadar kendi düşüncesine göre mutlak bir manası olarak da söylese en çok kurban Arap yarım adasında kesilmekte ama bugün baktığınızda en çok harp , savaş adam öldürme yine arap yarım adasında mevcuttur.

4-Eğer bir insan hali vakti yerinde olup da kurban kesmezse, Hz Allah (cc) kurbandan akacak kanı onun ya kendinden veya çoluk-çocuğundan veya malından ticaretinden servetinden varlığından mutlaka bir kan çıkaracaktır. / Bu sözde tamamen asılsızdır. Buna getirilen öyle saçma sapan delliler vardır ki bu sözleri daha sonra tahlil edeceğimiz için kurban kesmeyenlerin malından veya bir başkasından çıkar inancını yayıp insanları korkutmak bizim dinimiz islamda yoktur.

7-(İmkanı varken kurban kesmeyen) Allahsızların gâyesi, neticesi ve sonu intihardır. Kendi kendilerini katlederek ebedi cehenneme yuvarlanır giderler.” / Kurban ibadeti farz bir ibadet değildir. Allah’sız diyip insanları yine korkutmaktadır. Bu söz  kesinlikle Süleyman Hilmi Tunahan üstadımıza ait değildir. Birincisi bunu yapmayanlara Allah’sız diyecek kadar cahil biri olmadığı gibi nazif birisi ve alim birisi olan Süleyman Hilmi Tunahan üstadımız hakkında olsa olsa uydurulmuştur.

Mezhep tartışmalarına girmek istemesek de Şafilere göre: Kurban kesmek ferd için sünnet-i ayndır. Ev halkının ve geçimleri aynı kişi tarafından karşılanan birkaç ev halkı içinse sünnet-i kifâyedir. Yâni geçimlerini sağlayan kişi kurban keserse aile halkı, yükümlülükten kurtulur. Bu hüküm, kurbanın onların her biri için sünnet olmasına ters düşmez.  (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı, A. Ceziri) buyrulmuştur.

Süleyman Hilmi Tunahan bunları görmeyecek kadar gör olmadığı gibi cemaat kurban toplamak adına bu yukarıda zikredilen madde ve hususlara çok dikkat etmelidir. Yazımız Kurban Bayramı öncesi alel acele bilgilendirme formatında yayınlanmıştır.

Ziya Sunguroğlu hocanın notları ve derslerini daha sonra tahlil ve analiz yapacağız. Yine Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) ”Doktorlar neşterlerini bilemiş, kurban kesmeyenleri bekliyorlar” buyurdu bir sohbetinde… Kurban kesilmeyen yerde bir vesile ile mutlaka kan akar, şeklindeki sözlere de itibar etmeyiniz. Konuları ilerde tahlil edip ayet ve delilleri ile açıklayacağımız gibi Kurban Bayramı Haftası Kurban konusunda sahih ayet ve hadislerden kaynaklarla da çok güzel hazırlanmış PDF formatında bilgilendirmeyi ücretsiz paylaşacağız.

Süleymanlı Haber olarak Kamoyuna ve bizleri takip eden kıymetli okuyucularımıza şunları tavsiye etmek isteriz , Kurbanlarınızı nereden alırsanız alın , gidin bir bakın , başını okşayın ,  sevin , kesilirken sizde bakın ,  izleyin , Kurbanınızın vekaletini birilerine verip, ondan kurtulmayın , Şu vakfa verin, şu kuruluşa verin, şu bilmem nereye verin, Somali’ye verin ,Arakan’a verin ,sonra bilmem nereye verin.  Ya vermeyin , vermeyin. Kurbanınızı siz kesin. Kesemezsiniz görün.

Kurbanlığınızın Bir başını okşayın , bi önüne su verin , bir şeyler edin. Vekaletinizi verdiğiniz şahsın kesişini seyredin, yani orda görün ama. Sonra etinizi bütün istediğiniz yere verin. Sizin , oradaki hayvanın cebelleşmesi , can pazarı , size eceli anlatıyor. Bu iş bu kadar zor veriliyor, aklınızı başınıza toplayın demektir. Ben böyle anlıyorum. Bak bir gün sana da gelecek diyor , bugünden elinle bir şeyler yap diyor sana , dilinle bir şeyler yap ,gönlünle bir şeyler yap. Ha ondan sonrası, fakir var fukara var tamam. Ona al etini götür hepsini ver ,yarısını ver , üçte birini ver , neyini verirsen ver. O sana kalmış bir şey. Yalnız o görülecek Hele bilhassa , kız çocuklarını belli bir yaşa kadar bir şey demiyorum ama erkek çocukları , pedegoglar , psikologlar daha iyi bilir belki ama üç beş yaşından sonra onu görmesi lazım.

Bunlar asker olacak , cepheye gidecek , boğaz boğaza yeri gelecek vatan savunacaklar , bizi savunacaklar ki gölgelerinde biz duracağız . Kan görüp de bayılan erkek çocuğundan asker mi olur?

Efendimden dinlediğim için sizi bağlar. Bir yere parasını vermeyin! Bir de reklam geliyor ara sıra mesajlar da geliyor, size de geliyordur mutlaka. Kurbanınızı, bilmem nereye diyor bekleriz 1800 lira. Öbürü görmüşya oda indirmiş , bizde falan yere bekleriz 1750 lira. Ha biraz daha pazarlık edelim 1600 e düşürün şunu.

Bu nasıl bir ibadet ya? Bu gönül işi ya. Emrolunduğumuz için yapıyoruz. Bir, bu bu tarafı. Başka bir tarafı daha var. Biz kurbanı İstanbul’da yaşayanlar İstanbul’da keseriz, üzerimize vacip olur imamı azama göre. Çoğumuz hanefiyiz. Şafi olan kardeşlerime de bir şey demiyorum başımızla beraber. Onları alanlar ,sizden teberrunuza göre hareket ediyorlar. Burda verirseniz 1800 , Avrupa’da ya da işte bilmem nerde kestirirseniz 1600 bilmem, nerde kestirirseniz 1500….

Ya bu kadar düzenbazlık neyse yani, demeyim bir şey de anlayın yani. Ben demeyim de siz anlayın Böyle bir şey mi olur? Biz anlattık, biz bildiğimizi anlatıyoruz size . Kurbanınızı bulunduğunuz yerde kestireceksiniz. Ha kestikten sonra kendiniz kesiyorsanız kendiniz , ifadesini aynen söylüyorum, kendiniz kesebilecekseniz kendiniz keseceksiniz ,kesemezseniz bir vekil tayin edeceksiniz kesebilen kasaba vekaletinizi vereceksiniz. Mümkünse göreceksiniz. Burda İstanbul’da olamayabilir tabi orda imkanı yok ama kesildiğinden emin olacağınız birisi yanında olsun. Mesela atıyorum siz gelemezseniz de oğlunuz vardır, kardeşiniz vardır , eşiniz vardır. Bir erkek hiç olmazsa gitsin görsün bakın.

Ne olursunuz Allah rızası için yalvarıyoruz yani, eti evinize gelsin. Kanı biraz yere bi damlasın bi eğilin silin ya , bir şeyler belki şey yapın. Görsün kurbanı eliniz, öyle değil mi, böyle birşey olsun yani. Neyse bi tarafından tutalım inşallah.

Süleymanlı Haber olarak bu satırlar ile siz değerli ziyaretçilerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek ister ve bu güzel zamanlarda kavga gürültü , tartışma ortamına girmemek adına diğer konularla ilgili analizlerimizi de ileriki günlerde inşallah analiz ve reddiye yazacağımızı da bilgilendirme isteriz. Kurban Bayramınız mübarek olsun.

Süleymanlı Haber Ailesi

Süleymancılara Kurban Uyarısı !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir