Süleymancılık veya Süleymanlılık İsimleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu gün böyle bir başlık ve bir yazı yazmak zorunda kaldık. Kıymetli okuyucu kardeşlerimiz öncelikle bu zamana kadar Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) üstazımız ,dini müessesede yapılan hizmetlerin hiçbirini kendi adına veya bir cemaat ve tarikat adına yapmış değildir , ve bunu da övünç meselesi haline getirmemiştir.

Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) severleri talebeleri ve açılan yurtlar ve kurslarda yetişenlerin , bellir bir zaman sonra talebe ve ona bağlılarının sayısı artması ile halk nezdinde süleymancılık , süleymanlıcılar diye bir kavram ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Süleymancılık veya Süleymanlılık İsimleri

Öncelikle bu kavramları , Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) tarafından yetiştirilen talebeleri veya kurslarda yetişmiş insanlar ve bağlıları tarafından isimlendirilmiş tanımlamalar ve kelimeler değildir. Daha çok avam tabakasının Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) talebeleri ve oralarda yetişmiş olan kişilere verdikleri uygun olmayan bir tanım ve kavramdır.

Evet avamın nitelendirdiği uygun olmayan bir kavram diyoruz. Bunun sebeplerini uzun uzadıya da yazabiliriz velakin kısa bir şekilde izah etmeye gayret edeceğiz.

Süleymancı kavramı denilerek, belli bir grubu içine almak, insanları insan olduğu için değil de ;  o cu , bu cu , şeklinde nitelendirip tanımlamak son derece hatalıdır. Gerek üstadımız Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) gerekse dinimiz islamiyet bunu uygun görmemektedir.

Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) üstadımızın yukarıda giriş yaptığımız cümlelerde yapılan hizmet ve vazifeleri asla kendi adına nam edilmesinden hoşlanmazdı. Din adına yapılan şeylerde kendisinin övülmesinden son derece rahatsızlık duyardı.

Yapılan hizmetlerin Allah rızası için yapılması gerektiğini ve şahsi bir menfaati olmadığını belirttiği gibi bir keresinde Süleyman Hilmi Tunahan(K.S) efendinin yetiştirip bir beldeye dini hizmetleri öğretmek için gönderdiği talebesine yaptığı hizmetlerden dolayı Süleyman efendiye teşekküre gelen Hacı efendilere üstadımızın verdiği cevap çok manidar ve anlamlıdır.

Hacı Efendiler; “Efendim, sizin sayenizde cenazemiz kokmaktan kurtuldu, çocuklarımız Kur’ân-ı Kerim öğrendi” diye iltifat ettikleri zaman mahviyet ve tevazuundan adeta küçülen mübârek zât; “Süleyman da kim oluyor ki, bu hizmetler onun sayesinde olsun!, Bu mahzâ kerâmetü’n-Nebidir, Peygamberin mûcizesidir” cevabını vererek kendisine bir pay çıkarmamıştır.

Malesef ki avam tabakasının zamanla Süleyman Efendinin tedrisatından geçmiş ve yetiştirmiş olduğu talebelerden eğitim alan insanları belli bir kalıba ve şekle sokulması ile birazda kusura bakmayın ama kötü zan ile de olsa küçümser şekilde Süleymancılar , Süleymancı kavramı ortaya çıkarılmıştır.

Bu son derece hatalı bir kavram olmakla birlikte yapılan atıp her ne kadar Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) ve talebeleri ve ondan sonra yetişen nesli tanımlamakta olsa da böyle bir kavramı ne üstadımız nede yetiştirdiği talebeleri kabul etmemekle birlik dinimiz islamiyet te yüce Rabbimiz ayeti kerimesinde bizlere şöyle buyuruyor:Fussilet süresi 33 ayeti kerimesinde

وَمَنْ اَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّنْ دَعَٓا اِلَى اللّٰهِ وَعَمِلَ صَالِحاً وَقَالَ اِنَّن۪ي مِنَ الْمُسْلِم۪ينَ 

﴿٣٣﴾

Yukarıdaki ayeti kerimenin mealinde yüce Rabbimiz  Allah’a çağıran, dine ve dünyaya yararlı iş yapan ve “Ben müslümanlardanım” diyenden daha güzel sözlü kim vardır? demektedir. Bu ayeti kerimenin mealini vermekle yetiniyoruz ve sizler de isterseniz tefsirlerini okuyabilirsiniz.

Süleymancı mı ? Süleymanlı mı ? diye başlık atmıştık başlığımızın Süleymancı , süleymancılar veya süleymancılık bölümünün kısa bir şekilde özetini vermiş bulunmaktayız. Umarım buraya kadar meramımızı anlatabilmişizdir diye düşünüyoruz. Az sözle çok şeyi ifade edemeyebilir ve konu uzun uzadıya devam edebilir diye fazla uzatmamaya gayret ediyoruz.

Süleymanlı kavramına gelecek olursak , süleymançılık kavramına karşı kullanılan daha naif ve üstadımızın talebeleri ve severleri tarafından da benimsenmiştir. Süleymanlı kavramı ile ifade edinilmek istenen şey , benim üstadım hocam Süleyman Hilmi Tunahan ve ben onun tedrisatından geçen biriyim cevabıdır.

Kısacası yetiştiğim adres , yer… babındadır. Ben ”Süleymanlıyım” derken ben Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) seviyorum , onun izindeyim hocam da o dur denmek istenmektedir. Söz konusu yazımızı burada sonlandırmak gerekirse süleymançı diye bir nitelendirme kabul edilmez bir şeydir.

Onun yerine süleymanlı denmesi uygundur. Fussilet süresi 33 . ayeti kerimesine göre de ben müslümanım diyen sözlü ne güzel kişidir. Bizler Süleyman Hilmi Tunahan (K.S) severleri olmak üzere kendimize Süleymancı nitelendirmesini kabul etmemekteyiz. Süleymancılık diye uydurulan bir kavram kabul edilemez.

Süleymanlı Haber

Süleymancılık veya Süleymanlılık İsimleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir