Fazilet Neşriyat’a ‘Muharrem’in Biri İle Onu Arasındaki Namaz’ Reddiyesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Allah’ın selamı , rahmeti , bereketi cümlemizin üzerine olsun kıymetli okuyucularımız. Süleymanlı Haber olarak yeni bir reddiyemizi sizlere sunarak din adı altında anlatılan, Kuran ve sünnet dışı olan uygulamaları tek tek delilleri ile anlatmaya devam ediyoruz.(Reddiyemiz Fazilet Neşriyat 2023 yılında da aynı hataları devam ettirmesine binaen aynı şekilde geçerliliğini korumakta , lütfen detaylı okuyunuz.)

Bu reddiyemiz Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı ‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’ isimli kitapta bulunan ve Fazilet Takvimi’nin 30 Temmuz 2022 tarihli takvim yaprağı ekinde bu kitaptan alıntılanarak yazmış oldukları ‘MUHARREM’İN BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ’ alt başlıklı yazısı ile 6 Ağustos 2022 tarihli takvim yaprağının arkasındaki ‘MUHARREM AYI’NIN 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI’ başlıklı yazının içindeki delilsiz bidat, namaz ve zikirleredir.

Süleymanlı Haber’e çirkin ifadeler atfedilmesi ve iftiralar atılmasını engellemek adına şunları belirtelim ki, bizler de Fazilet Takvimi’ni kullanmaktayız. Tüm bu yazılarımızı reddiye amaçlı olarak yazmakta; karalama , kötüleme ve benzeri suç teşkil edecek herhangi bir amaç gütmemekteyiz.

Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitapta bulunan ”MUHARREM AYI” isimli başlıkta yer alan ve Fazilet Takvimi’nin 30 Temmuz 2022 takvim yaprağı ekinde bu kitaptan alıntılanarak yazmış oldukları ‘MUHARREM’İN BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ’ alt başlıklı yazısı ile 6 Ağustos 2022 tarihli takvim yaprağının arkasındaki ‘MUHARREM AYI’NIN 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI’ başlıklı yazının içindeki delilsiz bidat namaz ve o namaz ile ilgili verilen zikirleri olduğu gibi ele alarak reddiyemize başlayalım…

”MUHARREM’İN BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ

Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında bir defa olmak üzere, 2 rekâtte bir selam vererek, 6 rekât namaz kılınır.

Bu namaz, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir:

“Niyet eyledim yâ Rabbi senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber…”

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî, 11 İhlâs-ı şerîf.

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Elhâkümü’t-tekâsür, 11 İhlâs-ı şerîf.

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn,11 İhlâs-ı şerîf.

Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.) 30 Temmuz 2022 Fazilet Takvimi(İkinci Kısmı)”

Her reddiyemizde ilgili konuların ekran görüntülerini dahil ettiğimiz gibi Fazilet Takvimi ekran görüntüleri de aşağıdaki gibidir. (Mobil Telefon -Takvim Yaprakları ve belirttiğimiz kitabın ilgili bölümündeki yazı)

muharrem ayi ilk namaz uydurmasi

Süleymanlı Haber , yalan atıyor , iftira ediyor ve sağa sola karalama çalışması yapıyor gibi hoş olmayan ithamlarda bulunan kişiler olduğu için reddiyelerimize her seferinde ilgili konuların ekran görüntülerini de dahil ediyoruz. Fazilet Takvimi Ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir. (Mobil Telefon -Takvim Yaprakları ve Aşağıda ilgili kitabın bölümündeki yazı)muharrem ayi namaz uydurmasi

Fazilet Neşriyat  ve Fazilet Takvimi’nin yukarıda bahsettiği türden bir namaz biçimi olmadığı gibi bu konuda sahih bir hadisi şerifte mevcut değildir. Yine İslam alimleri böyle bir namaz türü olmadığı gibi sonradan çıkartılan bu namazlar için bid’at demiştirler.

Niyet eyledim yâ Rabbi senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber…’ şeklindeki namaza niyet tarifi veren Fazilet Neşriyat’a şunları soralım: “Komşunun, din kardeşinin veya diğerlerinin hakkını ödemek için Allah Resulü(a.s) ne zaman namaz kıldı? Acaba birisine hak geçmiş ise hakkın ödenmesi için namaz mı kılınmalı,yoksa hak sahibinden helallik mi alınmalı? Bu bahsettiğiniz türdeki namazları hangi zamanda,hangi peygamber uygulamış veya tasdik etmiş?” Sorularımıza cevap verip, bu konuda bizleri bilgilendirmek isterlerse öğrenmeye açık olduğumuzu bildiriyoruz.

Kıymetli okuyucularımız; eğer bir komşunun, din kardeşinin veya herhangi bir insanın başka bir insana hakkı geçmiş ise onu fırsat varsa önce ödemeyi, helalleşmeyi, daha sonrada illa bir namaz kılınmak isteniyorsa bu konuda şükür secdesi (namazı) kılınabileceğini bilmenizi isteriz. Buradaki ince bir ayrıntıda eğer hakkı ödenmeyecek bir durum söz konusuysa ya da hak sahibi olan kişi vefat etmiş ise imkan ölçüsünde, o kişi adına hayır hasenat yapılabilir ve hakkını ödeyemediğiniz kişi hayatta olmadığından dolayı yapmış olunan durumdan dolayı Allah’tan bağışlanma ve tövbe edilmelidir. Bununla ilgili olarak verilen namaz tarifindeki, şu sureden bu kadar oku, tarzındaki söylem hiçbir hadis kaynağında olmadığı gibi bu tarz söylemlerin bidat olduğunu daha önceki reddiyelerimizde belirtmiştik.

Her ne kadar Fazilet Takvimi, Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitabının ‘Muharrem Ayı’ başlığı altındaki bidat namazı alıntılamış olsa da; kitapta verilen Aşure Günü orucu ile ilgili rivayetler de yer almaktadır. Bu rivayetleri araştırdığımız vakit, hiçbirinin sahih kaynaklara dayanmadığını gördük. Yaptığımız araştırmalar sonucunda başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere diğer alimlerimizin konuyla ilgili fikirlerini ekran görüntüsü ve videolar ile, sosyal medyada sizlerle paylaşarak,delillendirmiştik. Sitemizde de bunlara yer vereceğiz.

Fazilet Takvimi’nde her ne kadar sadece namaz konusu alıntı yapılıp yayınlanmışsa da Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitabında ‘Muharrem Ayı’ başlığı hakkında verilen oruç ile ilgili bilgilerin coğu sahih olmayan rivayetler olduğu gibi ‘Aşure Günü’ başlıklı yazısında bu konulara izahatlar verilecektir.

Daha önceki yazımız olan Fazilet Neşriyat’a ”Sene Sonu ve Sene Başı Kılınan Namazlar” Reddiyesi isimli makalemizde bu konuları bildirmiş olmamıza binaen bu konuda başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere alimlerimiz neler demiş diye biraz araştırma yaptığımızı ekran görüntüsü ve videolar ile delillendirmiştik. Tekrar bu yazımızın içine ekleme hususiyeti gerekmiştir.

Muharrem ayi diyanet

Kıymetli okuyucularımız Süleymanlı Haber olarak reddiyelerimizi yazmadan önce detaylı araştırmaları yaparken, konuyla ilgili; diğer web sitelerinin, sosyal medya paylaşımlarının , Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vb. neler ifade ettiğini dikkate almaktayız.

Yine böyle bir araştırma yaparken, GOOGLE’ de kimler ne demiş diye bir ilgili konuya bakmak istedik ve karşımıza , devletimizin resmi yayın organından biri olan TRT’nin Haber kanalına ait https://www.trthaber.com/ internet sitesinde bu konuyla ilgili google’de ilk sırayı almış bir bilgi gördük. Okumak- araştırmak- için girip ne yazıldığına baktık.

trthaberYukarıdaki verdiğimiz TRT HABER resmi kanalına ait olan paylaşımda kaynak olarak DİYANET verilmektedir. Yazının alt başlıkları ve detayları aşağıda verilmektedir.

trthaber muharrem

TRT HABER internet sitesi, yukarıda verdiğimiz paylaşımında “Kaynak: Diyanet” diye eklemiştir. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda Diyanet’in bununla ilgili hiçbir fetva ve paylaşımı olmamakla birlikte bunun aksine cevap niteliğinde olan açıklamaları mevcuttur.

Süleymanlı Haber internet sitesi olarak ‘TRT HABER’in ilgili yazılarını düzeltmeleri, belirttikleri yanlış kaynağı gidermeleri hususunda hem mail hem de telefon görüşmeleri aracılığıyla kendileriyle irtibata geçtik. Bununla ilgili bilgilendirme metnini de siz değerli okuyucularımızın bilgilerine sunacağız. Devletimizin resmi yayın organlarından biri olan https://www.diyanet.tv/ üzerinden izleyicilerin konumuzla ilgili olarak sorduğu soru ve Diyanet görevlisinin yaptığı açıklamanın videosu aşağıda yer almaktadır.

Muharrem Ayına Özgü Bir Namaz ve Oruç Var Mıdır?

Yukarıda sizlerle paylaştığımız videoda da görüldüğü üzere Diyanet Görevlisi , konuya anlaşılır bir şekilde açıklık getirmiştir.

06 AĞUSTOS 2022 tarihinde Fazilet Takvimi’nin, Fazilet Neşriyat’ın ‘‘Mübârek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen DUÂ ve İBÂDETLER’’ isimli kitabından alıntıladığı ‘MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI’ başlıklı yazısında da benzer benzer bidat ve hurafe nitelikli namaz ve zikirlere bulunmaktadır. Bununla ilgili reddiyemize devam edebilmemiz için aşağıda, kendi yazılarının alıntısını olduğu gibi vereceğiz. (Kırmızı İle işaretlenen “Nimeti İslam” isimli eserden alıntılanan yer sahih rivayetdir. Konu bütünlüğünün bozulmaması adına yazımıza eklenmiştir. Ayrıca ‘Aşure Günü’ isimli reddiyemizde detayları bulabilirsiniz.)

”MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI

Muharrem ayının 9. ve 10. geceleri, birer tesbih namazı kılınmalıdır.

Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde Allah rızası için 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ’ya devam etmelidir. Bilhâssa 9. günü 10. güne bağlayan akşam, (yani 10. gece) Hatm-i Enbiyâ yapılması çok faziletlidir.

Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar çok istiğfâr etmelidir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muharrem ayının onuncu günü (Âşûrâ günü), önceki bir gün yahut sonraki bir gün ile birlikte oruç tutmak sünnettir. Yalnız Âşûrâ günü oruç tutmak tenzîhen mekruhtur. Hadîs-i şerîfte, “Âşûrâ orucunu tutunuz ve ona dokuzuncu yâhut on birinci günü ilave ederek Yahûdîlere muhalefet ediniz, onlara benzemeyiniz.” buyurulmuştur. (Nimet-i İslâm) 06 Ağustos 2022 Fazilet Takvimi”

Yukarıdaki yerlerin hepsi Fazilet Neşriyat tarafından yayınlanmış olmakla birlikte Nimet-i İslam isimli eserden alıntı yapılan yer sahihtir.

Reddiyelerimiz ele alırken Kuran ve Sünnet’e uygun olan şeylere sahih, uygun olmayanlara bidat ve hurafe diyebileceğimizi , doğruya doğru , yanlışa yanlış demeyi ilke edinmekle birlikte yine hakkımızda iftira gelebilir düşüncesi ve ilgili konuların arşiv olması babından Fazilet Neşriyat’ın eserlerinde yayınlamış olduğu ilgili bölümlerin ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.

muharrem ayi namaz yalanlariHer aya özel tesbih namazı olmadığı kafasına göre tesbih namazı kılınır diye insanlara bidatları yayan Fazilet Neşriyat’la ilgili bilgilendirmeyi daha önce Fazilet Neşriyat’a ”Sene Sonu ve Sene Başı Kılınan Namazlar” Reddiyesi başlıklı yazıda belirtmiştik. Hatmi-i Enbiya ile ilgili sahih bir rivayet olmamakla birlikte sitemizde yayınladığımız Bidat Nedir? isimli video portalımızda yayınlanmıştır. Videomuzu bu reddiyemize de tekrardan bilgilendirme amaçlı ekliyoruz.

Reddiyelerimizin daha iyi anlaşılması için mutlaka diğer reddiyelerimiz okunmalıdır. Muharrem ayı ile ilgili yazdığımız ilk reddiyemiz aşağıda verilmiştir.Lütfen ilgili başlığın üzerine tıklayarak reddiyemizi okuyunuz.

Fazilet Neşriyat’a ”Sene Sonu ve Sene Başı Kılınan Namazlar” Reddiyesi

Kıymetli Süleymanlı Haber okuyucuları, Fazilet Neşriyat’ın yayınlamış olduğu bidat ibadet türlerini, Allah Resulü’nün böyle bir uygulamasının olduğuna dair en küçük bir rivayet dahi olmadığını ve yine O’nun izinden giden sahabileri, ehli beyti, onlardan sonra gelen tabi’in ve etbau tabi’in de dahil olmak üzere bu tür ibadetler yapmadıklarını belirtmek isteriz. Birçok alim de Fazilet Neşriyat’ın yayınladığı pek çok ibadet türünü bidat bulmuş, onay vermemiştir.

Süleymanlı Haber olarak bu reddiyemizi de başta Fazilet Neşriyat’a da ileteceğimizi yine belirtmiş olalım.

Fazilet Neşriyat’a ‘Muharrem’in Biri İle Onu Arasındaki Namaz’ Reddiyesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir